Het maken van een bloembak met stapelblokken

In bijna elke tuin zijn ze te vinden; stapelblokken, veel al als muurtje of bloembak.

Elke fabrikant heeft diverse soorten stapelblokken in hun assortiment zitten. De meeste  blokken zijn gemaakt van beton. Ook bestaan er een aantal gebakken en natuursteen elementen. Wanneer je stapelblokken in je tuin toepast, creëer je gezelligheid, opvulling of juist afscheiding.

Het opbouwen van een bloembak met stapelblokken is niet erg ingewikkeld en door iedereen te doen!

Een bloembak aanleggen:

  • Bepaal de afmeting en hoogte van de border. Dit kan je uitzetten met een touw zodat je de juiste lijn hebt en strak makkelijk de blokken kan plaatsen.
  • Graaf de ondergrond waar de border komt een stukje uit. Zo’n 8 tot 10cm is voldoende.
  • Leg als fundering oude tegels of opsluitbanden. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van de standaard opsluitbanden 5x15x100cm grijs
  • Zorg ervoor dat de fundering vlak en waterpas ligt. Dit is extreem belangrijk want hierop komt straks de stapelblokken.
  • Bij het gebruik van emmers steenlijm, kunt u deze nu het beste gaan aanmaken.
  • Smeer de fundering in de steenlijm en de eerste laag blokken vast. U zou er eerst ook voor kunnen kiezen om de eerste laag als ‘proef ‘ neer te leggen. Zo kunt u zien of de border zo echt naar wens staat.
  • De blokken kunnen strak tegen elkaar aan worden gelegd.
  • Wanneer u toe bent aan de volgende laag, zorg ervoor dat de stapelblokken niet recht op elkaar komen! Begin bij de tweede rij dus bijvoorbeeld met een half blok, nu creëert u het half-steens verband.
  • Ga nu door tot de gewenste laaghoogte!

Hoeken

De hoeken kunt u op twee manieren presenteren.

  1. De blokken in elkaar over laten vallen. Zo heeft u geen moeilijk zaagwerk. Het nadeel hiervan is dat er tegenwoordig veel stapelblokken met deklagen gemaakt worden. Dit betekend dat alleen het voorste laagje ‘mooi’ is. Houdt hier rekening mee.
  2. De blokken in verstek zagen. U legt beide hoekstukken in een punt naar elkaar toe. Dit geeft een strakke uitstraling. Het vergt echter wel vakwerk, de blokken moeten op de juiste maat gezaagd worden anders komen ze niet strak tegen elkaar aan.

Worteldoek

Zodra de bloembak / border klaar is kunt u de binnenkant bedekken met worteldoek. Worteldoek laat nagenoeg geen grond door! Bepaalde blokken met velling kanten/afstandhouders kunnen dat wel doorlaten. Vaak met veel regen komt het grond tussen de kleine gaatjes weg. Hou met het berekenen van het aantal lijm even rekening met de binnenkant. Wij adviseren om de binnenkant van de blokken even te besmeren met steenlijm, zo wordt de kans op vocht en vuil nog kleiner. En ook gemakkelijk, het worteldoek blijft mooi tegen de wand aan staan.

Vijverranden

Vijverranden worden als afwerking veel gebruikt op borders. Vijverranden zijn van natuursteen en zijn in diverse afwerkingen te krijgen. Deze kunt u op de blokken lijmen met hoveniers KIT.

Soorten steenlijm

Wij gebruiken 3 soorten steenlijm:

  1. kit –> Voor kleine stukken is kit vaak een makkelijk product om mee te werken. Moet u een hele border aanleggen? Dan heeft u het waarschijnlijk snel bekeken met kit, het is in verhouding vrij zwaar.  Kit werkt ook erg mooi bij het verlijmen van natuursteen vijverranden.
  2. PU lijm –> Werkt erg mooi, snel en makkelijk. Echter is het wel heel gevoelig. PU lijm is een soort van pur en bruist uit. Zorg er dan ook voor dat het niet op de zijkanten van de blokken terecht komt. U krijgt het er waarschijnlijk niet af.
  3. Steenlijm 15KG –> De meest voordelige van alle 3 opties. Het werkt ook gemakkelijk, aan te maken met water en met een spaan makkelijk op de blokken te smeren.

 

Chat openen